W naszym gospodarstwie, na podlaskich glebach, uprawiamy warzywa głównie okopowe, ale również te mniej znane i zapomniane. Priorytetem jest dla nas smak, prozdrowotność i jakość.
Gleby w naszym gospodarstwie są klasy dobrej i bardzo dobrej, wg wyników analiz nadają się do produkcji zdrowej żywności.
Nasz sposób uprawy to ciągłe poszukiwanie “złotego środka”, łączenie najnowszych osiągnięć nauk rolniczych z elementami rolnictwa ekologicznego.
Krótko o naszej historii
Prokopiuk Agro to gospodarstwo z tradycjami. Historię tworzą dziadkowie, którzy byli prekursorami uprawy roli, moi rodzice, którzy kontynuowali ich pracę oraz ich młodsze pokolenie. Już od młodych lat byłem wtajemniczany w tajniki uprawy gleby, ukończyłem studia rolnicze, kilkanaście lat pracowałem w branży z klientem agro i tak zostało do dziś.
Praca przy uprawie to wymagające zajęcie, niezbędna jest bowiem zarówno wiedza specjalistyczna, inwestycje maszynowe jak i własna praca fizyczna. Staram się aby technologia uprawy była jak najbardziej ekologiczna, choć z racji zbytecznej biurokracji i ponoszonych nakładów nigdy nie czułem potrzeby certyfikowania się – oczywiście nie zapominając o zasadach dobrej praktyki rolnej (zwalczanie chwastów maszynowo, stosując alternatywne środki do chemii konwencjonalnej, stosując nawożenie organiczne i poplony, stosując odpowiedni płodozmian).
Specjalizacją gospodarstwa jest uprawa ziemniaków różnych odmian. Stawiamy na jakość, a naszymi odbiorcami jest głównie podlaska gastronomia, którą tworzą ludzie podchodzący z pasją do gotowania, to szefowie kuchni ceniący sobie smak i jakość. Ktoś powie to tylko ziemniaki…nie, to niedocenione, niezastąpione warzywo, posiadające wiele typów kulinarnych, możliwe do przygotowania na setki sposobów.
Nr rej. PL-20/61/9661