Odmiany ziemniaków:
Sunita
Ma charakterystyczny kremowo biały miąższ, oczka, gładka skórka (odmiana bardzo dobrze nadaję się do mycia i pakowania). Nie ciemnieje po ugotowaniu. Posiada wyrównany i jednolity kształt bulw.
SUNITA nadaje się do gotowania, smażenia, przygotowania na parze, jak i pieczenia, zachowując REWELACYJNE WALORY SMAKOWE oraz atrakcyjny wygląd przygotowanych potraw.
Ziemniaki tej odmiany zawierają o 30% mniej kalorii niż zwykłe odmiany..
Cechy:
- dojrzałość: wczesna
- kolor skórki: żółty
- typ kulinarny: A
- nie ciemnieje podczas obróbki kulinarnej
- dla zwolenników dobrego smaku i jasnego miąższu.
Catania
Ma charakterystyczny kremowo biały miąższ, gładką skórkę z płytkimi co do głębokości oczkami. Posiada owalny kształt bulw skłonny do osiągania dużych rozmiarów.
Swoim wyglądem i smakiem najbardziej przypomina młodego ziemniaka.
Cechy:
- dojrzałość: bardzo wczesna
- kolor skórki: żółty
- typ kulinarny: B
- nie ciemnieje podczas obróbki kulinarnej
- dla zwolenników dobrego smaku i jasnego miąższu.
Excellency
Excellency to uniwersalna odmiana jadalna i frytkowa. Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują.
Ziemniaki doskonale nadają się do pieczenia i na frytki. Są również doskonałe do przygotowania kartaczy, kopytek, knedli czy klusków śląskich.
Cechy:
- dojrzałość: średniowczesna
- kolor skórki: żółty
- typ kulinarny: BC
- skrobia: 14,9 %
- poziom suchej masy: 21,2%.
Marabel
Ma gładką skórkę i płytkie oczka, odznacza się czystą i wyraźna barwą miąższu, a także nie ciemnieje po ugotowaniu.
Jest odmianą o typie kulinarnym B i świetnie nadaje się do przerobu na świeże obieranie. Ziemniaki te są doskonałe do przygotowania puree, babki ziemniaczanej, placków, kopytek, knedli czy klusków śląskich.
Cechy:
- dojrzałość: wczesna
- kolor skórki: żółty
- ładny optycznie kształt bulwy
- wyjątkowy smak
- nie ciemnieje po ugotowaniu
- typ kulinarny: B.
Red Sonia
Uzupełnia grupę odmian bardzo wczesnych, ma gładką czerwoną skórkę oraz żółty smaczny miąższ. Jest typem kulinarnym B, o bulwach wyrównanej wielkości z płytkimi oczkami.
To ziemniakidoskonałe do gotowania, smażenia, pieczenia czy przygotowania kiszki ziemniaczanej.
Cechy;
- dojrzałość: bardzo wczesna do wczesnej
- kolor skórki: czerwony
- typ kulinarny: B
- brak ciemnienia po ugotowaniu
- bardzo smaczny ziemniak.
Nie wiesz co wybrać? Zastanów się do czego potrzebujesz ziemniaka.
Typy konsumpcyjne ziemniaków
Typ A – sałatkowy
Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w plastry czy kostkę. Nie rozpada się. To ziemniaki na sałatki, do smażenia i do zup.
Typ B – ogólnoużytkowy
Miąższ po ugotowaniu jest dość zwarty, ale łatwo go rozgnieść. To ziemniaki do gotowania, najlepiej sprawdzą się jako składnik dań z mięsem i sosami.
Odmiany: Red Sonia, Catania, Marabel
Typ C – mączysty
Po ugotowaniu ziemniaki łatwo się rozsypują. Doskonałe do przygotowania placków, puree, frytek i do pieczenia.
Odmiany: Excellency